Giv dit trægulv en gammeldags sæbebehandling !

Udvalget af moderne lakker og olier til behandling af gulve, har gjort at sæbebehandlingen ikke længere er så populær, som tidligere. Mange er af den opfattelse, at sæbebehandlede fyrretræsgulve er besværlige at vedligeholde og sarte. Det kunne ikke være mere forkert. Gør man det korrekt, er behandlingen stærk, smuk, billig og nemt at holde ved lige. Det absolut vigtigste er at man får fat i nogle sæbespåner med 80% fedtindhold. De sæbespåner man køber i supermarkedet er håndsæbe der er høvlet til spåner og egner sig ikke til behandling af gulve. Har jeg fanget din interesse ? Følg guiden herunder.

1) Start med at give gulvet en omgang klassisk lud, det modvirker at fyrretræet gulner og samtidig trænger det ned i træet og danner kridtsten. Det giver en hård overflade, som er klar til næste behandling. Husk gummihandsker.

2) For at gøre gulvet klar til næste omgang, er det vigtigt at gulvet er vådt i overfladen, så trænger sæben bedre ned i træet, brug så lidt vand som muligt og sørg for vandet er koldt.

3) Lav en blanding af sæbespåner og vand, 3 dl sæbespåner til 10 liter lunkent vand, ikke varmt. Det er vigtigt at få rørt sæben godt ud i vandet, brug eventuelt et piskeris.

4) Påfør sæbevandet med en bomuldsklud i længderetningen af brædderne. Skyl gerne kluden en gang imellem, inden den dyppes i sæbevandet. Bliver sæbevandet gult eller misfarvet under vejs, laves en ny blanding.

5) Når hele gulvet har fået en omgang, skal det tørre helt op, inden det er klar til næste behandling.

6) Til de efterfølgende behandlinger, skal gulvet skrubbes med en gulvklud og en hård gulvskrubbe, med sæbevandet. Gentag behandlingen så mange gange du har lyst. Det bedste resultat fås ved at behandle gulvet 5-6 gange.

7) Undgå at bruge gulvet, før sidste behandling er tørret helt op.

Du har nu et meget smukt, klassisk, sæbeskurret gulv, som kan vedligeholdes efter behov, ved at vaske det i en hårdt opvredet klud, i sæbevand af sæbespåner. Ikke noget med at bruge brun sæbe, probat, Ajax eller lignende.

Denne behandling anbefales kun til fyrretræsgulve.

Ægte sæbespåner med 80% fedtindhold fås her : https://tibberuphoekeren.dk/…/rengo…/saebe-lud/saebespaaner/