Renovering

Parcelhuset, villaen og lejligheden

Privatboligen opdateres

Står man overfor at skal have renoveret en del af huset, eller måske en fuldstændig renovering, hvor det stort set kun er den originale skal, der er tilbage, er der en masse spørgsmål, der melder sig. Der findes i dag virkelig mange forskellige byggematerialer og løsninger, hvilket kan give flere grå hår, end hvad godt er, når beslutningerne skal tages. Det kan betale sig at have en fagmand med på råd, der har været igennem processen nogle gange og kender til diverse faldgruber.

 

I ældre parcelhuse fra 60’erne og 70’erne er det tit et spørgsmål om at få et mere lyst og sammenhængende hus. Det betyder ofte, at der skal fjernes en bærende væg mellem køkken og stue eller spisestue for at etablere et åbent køkken-alrum. I samme forbindelse vælger mange oveni at få lyse hvide lofter i spartlede gipsplader med filt og nogle veluxvinduer i tagfladen, der virkelig kan bringe noget dagslys ind i rummene. Der er tit nogle fornuftige solide rammer i de ældre huse, og der skal umiddelbart ikke så meget fantasi til at få huset moderniseret

 

Murmestervillaer og hustyper fra 30’erne og tidligere har tit så mange år på bagen, at det er et spørgsmål om at få klimaskærmen opdateret i form af tag, facade og vinduer. Taget har taget imod vind og vejr i næsten 100 år og har brug for en total udskiftning. Mange vælger i dag at få tegl på tagfladen igen, hvilket er en meget holdbar og rentabel løsning. I samme omgang skal der ekstra isolering i tagfladen, på loftet og i skunken for at bringe varmeregningen ned og boligkomforten op. Vinduer og døre udskiftes til træ eller træ/aluminium efter de originale skitsetegninger, fra da huset blev bygget, for at bevare den sjæl i huset, man faldt for, da man købte netop det hus. Den indvendige renovering er meget lig parcelhuset med åbent køkkenalrum og lyse overflader. En ny 1. sal på huset med loft til kip giver luft og stemning i den gamle villa, og den er klar til endnu 100 år med familieliv.

 

I den gamle lejlighed er det typisk kun de indvendige rammer, man har rådighed over at skulle renovere. Her er det typisk det lille toilet eller “københavnerbadeværelse”, der skal gøres større og mere moderne, og samtidig er det igen køkkenet, der er i fokus. De tekniske installationer i form af el og vvs bringes up to date, og lofterne monteres med gips og spartles og males. I en lejlighed er det typisk pladsen, der er et problem, og hver kvadratmeter skal udnyttes. Den gamle grundplan kan sagtens ændres, så stemningen i lejligheden ikke ødelægges, samtidig med at lejligheden bliver mere brugbar med et større badeværelse med vaskesøjle og et bedre indrettet køkken.